Vitamín B9 = kyselina listová
Oba názvy známe už mnoho let. Kyselina listová je jedním z vitamínů skupiny B a je rozpustná ve vodě. Znamená to, že se v těle neukládá na delší dobu, protože množství, které organismus neumí v tuto chvíli zpracovat, se vyloučí. Význam má proto pravidelné užívání rozumných dávek - nárazové doplnění velkého množství vitamínu B9 není vhodné.
Vitamín B9 nalezneme v rostlinné i živočišné stravě. Obecně ho ale máme málo a proto se především těhotným ženám doporučuje doplňování. A to již 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím, ale i po porodu.
Problém se získáním kyseliny listové
Zdrojů je mnoho. Nejznámější jsou zelené druhy zeleniny jako kadeřávek, kapusta, špenát, salát, brokolice a další. Vitamín B9 ale najdeme i ve žloutcích, mase a vnitřnostech, luštěninách, celozrnných produktech nebo oříškách. Bohužel se značná část kyseliny listové vytratí tepelnou úpravou. Kromě salátu je ale složité konzumovat zdroje kyseliny listové v syrové podobě. Navíc tu hraje roli i množství – k pokrytí doporučené denní dávky vitamínu B9 nestačí dát si k obědu jednou za týden špenát..
Kyselina listová je citlivá na světlo, proto bychom měli skladovat potraviny bohaté na toto „béčko“ v temnu, nebo v obalech nepropouštějících světlo.
Co všechno umí kyselina listová?
Dospělí by měli denně přijmout v potravinách dávku 300 μg DFE, tedy ekvivalentu folátu (dietary folate equivalent). Toto označení se používá proto, aby bylo možné srovnání potravin obsahujících různé formy vitamínu B9.
Jeden μg DFE odpovídá 1 μg folátu v potravinách nebo 0,5 μg syntetické kyseliny listové.
Ať již používáme jakékoli značení, pravdou je, že dostatečný příjem kyseliny listové by si měl hlídat každý. A to mimo jiné z níže uvedených důvodů:
- Je důležitá pro tvorbu červených krvinek.
- Přispívá k psychické činnosti.
- Hraje roli při vývoji plodu.
- Pozitivně ovlivňuje imunitní systém.
- Přispívá ke snížení únavy.
- Podílí se na tvorbě DNA.
- Podporuje funkce mozku.
Kyselina listová - nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky nejsou naštěstí časté. U vitamínů rozpustných v tucích zpravidla k předávkování nedochází, protože se průběžně vylučují z těla ven. To ale neznamená, že je můžeme užívat, jak chceme. Pokud se u kyseliny listové objeví nežádoucí účinky, je to nevolnost, podrážděný trávicí systém nebo pocit na zvracení. Příznaky nedostatku kyseliny listové pak souvisí s jejím vlivem v organismu.
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/1140-vitamin-b9-kyselina-listova-folat
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/
https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby