Kdy užívat kolagen? Začít můžete už po třicítce

Kolagen není jen trendem v oblasti doplňků stavy, je to látka pro organismus nezbytná. V tomto článku se o něm dozvíte vše potřebné a především to, kdy užívat kolagen.

Kdy užívat kolagen? Začít můžete už po třicítce

Co je kolagen a proč nám prospívá

Všude se o něm mluví. Na co je dobrý kolagen? Je dobrý pro krásnou pokožku, husté vlasy i pohybový aparát. Jde o látku, která zabezpečuje v dané tkáni pružnost a odolnost. Náš věk tomu dává za pravdu – čím jsme starší, tím více vrásek nebo omezení pohybu máme. Děje se to proto, že kolagenu ubývá.

A to je důvod, proč se doporučuje tuhle živinu užívat. Jak si ho vybrat, co podpoří tvorbu vlastního kolagenu a kdy užívat kolagen? Čtěte dál!

Tzv. nativní kolagen má výhodu v tom, že je ve své původní přirozené podobě. Věděli jste, že jen v lidském těle se nachází 11 typů kolagenu? 

Jak probíhá tvorba kolagenu v našem těle

Kolagen je svou povahou bílkovina, která se přirozeně vyskytuje (nejen) v lidském těle. Tvoří součást mnoha typů tkání – kůže, vlasů, nehtů, chrupavek, šlach či kostí. Kolagen je všudypřítomný a tělo se z něj skládá z asi 30 %. 

Proces tvorby kolagenu v těle je značně složitý. Produkuje ho několik typů buněk. Jisté je, že jeho vznik je podmíněn přítomností vitamínu C. I kvůli tomu je céčko součástí většiny doplňků stravy pro zdravé klouby. Kolagen v potřebném množství buňky vytvářejí zhruba do 25-30 let, poté produkce začne postupně klesat. 

Kdy užívat kolagen? Doporučuje se začít už kolem třicítky, kdy stačí k jeho doplnění menší dávka. Souběžně je užitečné zajistit si také přísun vitamínu C

Nevíte, jaký kolagen? Vyzkoušejte kolagen z lososů - má dokonce 1,5x vyšší vstřebatelnost než kolagen jiného původu. 

Potravinové zdroje kolagenu jsou skvělé, ale…

…je složité získat z nich takové množství, které tělo potřebuje. Mnoho lidí si myslí, že kolagen doplní třeba díky gumovým medvídkům, protože se vyrábějí ze želatiny. To je sice pravda, ale kromě ní obsahují spoustu další látek a kolagen tvoří jen malé procento. Samozřejmě bychom jich (stejně jako jiných potravin s kolagenem) museli sníst velké množství každý den. 

Ačkoli je vždy nejlepší zásobit se výživou z našeho jídelníčku, někdy je to komplikované. V doplňcích stravy s kolagenem proto vyhledávejte kvalitní suroviny a nepovažujte je za náhradu pestré stravy. 

Pro klouby je kromě kolagenu důležitý vitamín C a také vápník. Mají příznivý vliv jak na chrupavku, tak na ostatní části kloubního aparátu. Pokud je najdete ve výživovém doplňku všechny tři, máte zajištěno vše potřebné.

 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...