Gumoví medvídci a vepřový ovar – jsou to opravdu dobré potraviny obsahující kolagen?

Najít potraviny obsahující kolagen není problém. Horší je to ale s jeho vstřebatelností v těle. Pojďme se podívat na to, jak je to s těmi nejznámějšími – želatinovými bonbony a vepřovým kolenem.

Gumoví medvídci a vepřový ovar – jsou to opravdu dobré potraviny obsahující kolagen?

Co je to kolagen?

Proč je dobré doplňovat kolagen na kolena? Kolagen je přirozená bílkovina, která tvoří nejrůznější struktury (nejen lidského) těla. Organismus si ji sám vyrábí, ale už po 30. roku života tato schopnost začne klesat. Zároveň platí pravidlo, že čím jsme starší, tím víc tělo kolagen potřebuje. Kdy užívat kolagen? Začít můžete už po třicítce

Kolagen je živočišného původu. V rostlinné říši o nenajdeme, existují však látky, které podporují jeho tvorbu v našem těle. Tou neznámější je vitamín C. 

Právě proto je Céčko součástí všech dobrých doplňků stravy s kolagenem – ať už na pohybový aparát nebo třeba pro krásu. Vitamín C je pro tvorbu našeho vlastního kolagenu klíčový!

Různé druhy kolagenu a každý je na něco jiného

Kolagen nalezneme v přírodě v mnoha podobách. Jeden typ kolagenu je zodpovědný na pružnost chrupavek, jiný se vyskytuje v kůži a další zase ve vlasech. Stejné je to i u potravin obsahujících kolagen. Podle toho také odlišujeme jeho zdroje a účinky. 

Třeba rybí kolagen je dobrý jak pro pokožku, tak pohybový aparát. Vstřebává se snáze, než takový hovězí kolagen. Měli bychom proto předem uvážit, o co nám jde a čeho chceme díky kolagenu dosáhnout a podle toho si vybrat jeho druh i typ.

Známé potraviny obsahující kolagen

Všichni už jsme slyšeli o vepřovém koleni nebo ovarových nožičkách. Skutečně obsahují velké množství kolagenu – vždyť právě v kloubech je ho nejvíc. Naneštěstí to není tak jednoduché a vepřové o oběhu nám pro zdraví pohybového aparátu stačit nebude. 

Kolagen v takovéto nezpracované podobě má v lidském těle jen omezenou vstřebatelnost a tím pádem i účinky. Museli bychom ho přijmou velké množství, abychom se dostali na potřebnou dávku. 

Je fajn vzít v potaz i to, že vepřové koleno obsahuje hodně tuku a dopřát bychom si ho měli spíš svátečně. 

Další produkty z vepřového kolagenu – gumídci

Ve finále je tu ten stejný problém. Gumové bonbony se většinou vyrábějí z vepřové želatiny. Je levná a snadno dostupná a dá se dobře ochutit. Jak už jsme ale zmínili, stále je to ta samá surovina, která primárně není určena jako věc, která by mohla podpořit lidské zdraví. 

Raději zvolte doplněk stravy

Samozřejmě je ideální, abychom veškeré živiny získali pomocí pestrého jídelníčku. V případě kolagenu ale jen stěží dosáhneme kýženého efektu. Doplňky stravy s kolagenem obsahují surovinu, která je předem upravena tak, aby se v organismu snadno vstřebala a mohla dobře účinkovat. Potraviny obsahující kolagen jsou bohužel o tenhle bonus ochuzeny. 
 

Movisan Kolagen II balení

Movisan Kolagen II

Moderní doplněk stravy vyrobený dle norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...